2-СТАЕН

София, 85 m2

Лозенец

179 000 EUR

ЗАВЕДЕНИЕ

София, 147 m2

Люлин 4

150 000 EUR

1-СТАЕН

София, 48 m2

Студ.град

42 900 EUR

3-СТАЕН

София, 113 m2

Манастирски ливади

165 000 EUR

Бързо търсене : Продажби

Област

Нас. място

Район

Вид имот

Цена до

EUR
 
Търсене на оферта

Оферта No.

Продава

Апартаменти

Ново строителство

Къщи

Парцели

Търговски обекти

Бързи връзки

Имоти на море

Имоти в планина

Имоти до река

Имоти в ски курорти

Имоти в СПА курорти

Имоти на магистрала

Имоти за инвестиции

Новини

12.10.2007

PROPERTY MANAGEMENT - Управлението на имота трябва да означава гаранция за собственика

 
 инж.Зл.Димитров

Интервю със

Злати Димитров - управител на „СИТИБУЛ" ООД

  - Как започна вашата дейност по управление на имоти?

- С управление на имоти започнах да се занимавам още от 1997 г. Може да се каже, че тогава като технология тази дейност я измислих и създадох сам. Едва наскоро, през последните 2 години, у нас започна да се говори за управление на имоти.

Българските фирми заимстваха европейския опит основно по отношение на управление на имоти, купени от чужденци край морето. В тези случаи обаче става въпрос предимно за т.нар. facilities management, докато ние реално се занимаваме с property management

- Бихте ли пояснили каква е разликата?

- Схемите в двата случая са различни. Facilities management представлява поддръжка на имота - срещу определена годишна такса фирмата поддържа общите части на сградата. При нас няма такава такса, защото ние получаваме процент от самия наем. Това е и нашето основно задължение - да осигурим наематели и да стопанисваме имота вместо собственика. Затова аз казвам, че ние се занимаваме реално с property management.

- Това означава ли, че вие гарантирате на собственика постоянна заетост на неговото жилище?

- Както се вижда от нашата схема, ние получаваме доход само ако и собственикът получава. В период, когато наематели няма, не само че никой нищо не получава, но разходите за поддръжката си вървят. Приел съм като правило, в тези случаи разходите да делим поравно със собственика. Това е една демонстрация от наша страна колко сме ангажирани с това да не стои празно жилището. Така, колкото губи клиента, толкова губим и ние.

- Каква е вашата комисионна за управление на имот и еднаква ли е тя във всички случаи?

- В своята практика през годините сме установили единна ставка за управление на имот - през последните години тя е в размер на 20 процента от наема. Финансово погледнато така наемодателят получава по-малко пари от имота си, но пък услугата, която той получава, му спестява много други неща. Собственикът няма грижа да си търси наематели, няма ангажимент да плаща консумативите на апартамента си, не се занимава и с дребните текущи ремонти в имота си и не на последно място - той не се тревожи от това дали наемателят няма да го завлече. Трябва да ви кажа, че много хора са „изгорели" от наематели. А тези 20 процента, които взимаме, са много по-малко от загубите ако наемателят избяга. 

- Какви са клиентите, които ви възлагат управление на имот?

- Една малка част са възрастни хора, които се боят от разправиите с наемателите и предпочитат да поверят това на някой друг. Преобладаващата част от нашите клиенти живеят в чужбина и физически не могат да управляват сами имота си. В началото на нашата съвместна работа те се обаждат, питат и се интересуват какво става с имота им, но като видят, че редовно си получават парите по сметка, скоро престават да се интересуват и даже не знаят, кой и кога живее в жилището им.

Имаме дори клиенти, които с наша помощ им са отпуснати кредити за покупка на жилище, купили сме им апартаменти и в момента даже още не са си ги виждали, а вече чрез наемите са си погасили една значителна част от сумите към банките - кредитори.

- Идват ли при вас и т.нар. дребни инвеститори, които купуват имоти, за ги дават под наем?

- През последните години за управление на имоти се появиха клиенти, които имат свой бизнес, финансови възможности и сили да се справят сами или дори да назначат хора за тази работа. Те обаче предпочитат да наемат фирма, която да се занимава с тази работа и са готови да получават 80 процента от наема, но за сметка на това да им е гарантирано всичко.

- Добивате ли впечатление, че хората разбират необходимостта от това някой да управлява имота им?

- Ние сме от страната на наемодателя и така с него имаме едни и същи интереси. Ние не сме посредници и не преотдаваме имота му, а го отдаваме от негово име и за негова сметка. Така ние сме заинтересовани да постигнем един оптимален наем, защото колкото по-доволен е клиента, толкова по-доволни сме и ние. Трябва да ви кажа, че от времето, когато стартирахме управлението на имоти, досега не сме имали нито един случай човек да се е отказал от нашата услуга и в нашата картотека имаме договори, чиято нотариална заверка е още от 1997 г.

Всички новини
Свържете се с нас
Кликнете тук за директен чат с наш оператор
Подайте обява
Ако искате да ни изпратите обява, моля, кликнете тук

Правила за ползване | Защита на личните данни | Начало | За нас | Контакти |

Copyright © 1993-2019 CITYBUL.COM